Stress

Stress we kennen het allemaal. Het betekend niets anders dan spanning of druk. 

Om goed te functioneren heb je een bepaalde mate van stress nodig en is dus niet per definitie ongezond. Stress zorgt ervoor dat je alert kunt reageren bij een spannende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een presentatie of examen.

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. De belangrijkste stresshormonen adrenaline, cortisol en noradrenaline, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd hebben onder andere als gevolg;

  • Spieren spannen zich aan
  • Verhoogde hartslag
  • Een verhoogde bloeddruk
  • in je lichaam komt de adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren
  • de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
  • je keel knijpt samen, koude handen, het zweet breekt je uit

We spreken van ongezonde stress als de stress te lang of te vaak opeenvolgend wordt aangemaakt dan kan het langdurig worden en leiden tot emotionele en lichamelijke klachten. Zoals moeite hebben met kunnen ontspannen en energieverlies. Het idee hebben het niet meer te kunnen overzien. Verminderd vermogen om te kunnen genieten, prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn. Als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. 

Aanpak bij stress;

Stress- en spanningsklachten gaan niet zomaar over. Om hier iets aan te kunnen doen is het zinvol om samen de oorzaak te achterhalen. Dit kan een combinatie van verschillende factoren zijn zoals een druk (gezins)leven, hoge werkdruk, te veel hooi op de vork nemen, alles perfect willen doen of bepaalde gebeurtenissen. Afhankelijk van de ernst en de aard van je klachten bepalen we de inhoud en inschatting van het aantal sessies. 

Deel op:

Opzoek naar (meer) rust, bezieling en/of bewustzijn?

Neem dan vrijblijvend contact op.