Overspannenheid & burn-out

Iedereen is wel bekend met enige mate van stress. Als dit te veelvuldig en/of langdurig aanwezig is kan je overbelast raken. Overspannenheid kan leiden tot je opgebrand en geestelijk uitgeput voelen. Moeite hebben met concentreren en veel dingen vergeten. Piekeren, slecht slapen of snel geïrriteerd zijn. Dit zijn allemaal kenmerken van een burn out. Zij vormen een noodrem van je lichaam en geest als je langdurig overbelast bent. Onderschat je klachten niet. Hoe langer je jezelf overbelast en uitput hoe ernstiger je klachten zullen zijn en hoe langer je herstelproces zal duren.

Factoren die een rol kunnen spelen

Burn out klachten kunnen komen door je werk; een te hoge werkdruk, te hoge verwachtingen of vervelende werksfeer. Maar ook de combinatie van te hoge werkdruk en een overbelasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Bijvoorbeeld een sterfgeval, zorg voor een zieke ouder of andere ingrijpende gebeurtenissen. Ben je erg ambitieus, heb je moeite met nee zeggen en grenzen aangeven? karaktertrekken kunnen een grote rol spelen in het ontstaan van je klachten.

Je bent niet de enige

Eén op de zeven werknemers heeft burn out klachten en het aantal mensen met deze klachten stijgt elk jaar weer! Schaam je dus niet, het is geen zwakte. Juist de meest ambitieuze mensen en mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel overkomt dit.

Herstelproces burn out

Wanneer er sprake is van een burn out is een weekje vakantie of een paar nachten ‘bij slapen’ onvoldoende. Je hebt je energie reserves opgebruikt en om deze weer aan te vullen is meer nodig dan een beetje rust. Ik kan jou hierbij helpen door samen te onderzoeken welke factoren er bij jou voor hebben gezorgd dat je uit balans bent geraakt. Zodat er weer een betere balans tussen werk, prive en ontspanning kan ontstaan.

Deel op:

Opzoek naar (meer) rust, bezieling en/of bewustzijn?

Neem dan vrijblijvend contact op.